Kapcsolat

Új Közbeszerzési törvény

08. január 2018


Megjelenet az új közbeszerzési törvény. 

2018 Január 1-től hatályos az új közbeszerzési törvény. A szabályozás kitér az elektronikus közbeszerzési eljárásokra is ami 2018 egyik legnagyobb változtatását jelenti a közbeszerzések adminisztrációja terén. 

Az új kbt. értelmében Április 15. után kizárólag elektronikus úton indítható meg közbeszerzési eljárás azaz a korábbi papír alapú közbeszerzés megszűnik. 
 

Mire kell odafigyelni ajánlattevőként?

Ajánlattevőként az új hatályos közbeszerzési törvény értelmében kizárólag az abban meghatározott elektronikus úton lehet ajánlatot tenni. Ennek első lépése, hogy az ehhez rendelt e-közbeszerzési platformon: ekr.gov.hu regisztrálja a gazdasági szervezetet. 
 


Regisztráció és jogosultságok az EKR rendszerben:

Az EKR rendszerbe személyként tud regisztrálni majd azon belül a 'SZERVEZET' / 'Szervezet regisztráció' fülön tudja cégét, vállalkozását regisztrálni. A regisztrációt végző személy ezzel automatikusan ún. szervezeti superuser-ré válik, aminek értelmében bizonyos jogosultságokat kap. Ezeket a 'FELHASZNÁLÓ' / 'Felhasználók kezelése' menüpont alatt ellenőrizheti. Fontos, hogy az 'Új ajánlat tételt létrehozó' és az 'Ajánlat jogosultság karbantartó' szerepkört is felvegye, ugyanis csak ebben az esetben tehet majd ajánlatot (és jelenik meg az érdeklődés jelzésére szolgáló gomb).

A szervezet többi tagja saját névvel tud regisztrálni, majd belépve a 'FELHASZNÁLÓ' / 'Csatlakozás szervezethez' pontban tudja kérvényezni felvételét a már regisztrált szervezethez. Ezt a kérelmet a szervezeti superuser tudja jóváhagyni, illetve kezelheti a tagok jogosultságait. A tagok alap jogosultsága ún. szervezeti tag jogosultság ami nem teszi lehetővé, hogy ajánlatot tegyenek így az érdeklődés jelzésére szolgáló gomb sem jelenik meg számukra. Ahhoz, hogy a megfelelő jogosultságot megkapják a tagok a szervezeti superuser a 'FELHASZNÁLÓ' / 'Felhasználói profilom' menüpontban a 'Jogosultságaim' fülön delegálhatja a jogosultságokat. Az 'Új ajánlat tételt létrehozó'  jogosultság delegálása teszi lehetővé, hogy a szervezeti tag ajánlatott tehessen vagy érdeklősést jelezzen. A delegáláshoz meg kell adni a szervezeti tag EKR felhasználónevét (az EKR rendszerbe belépve a legfelső kék sávon olvasható a név mellett). 
 


Miben más az elektronikus közbeszerzési eljárás? 

Az elektronikus rendszer bevezetése lehetővé teszi, hogy az ajánlattételi felhívásokra digitálisan lehessen jelentkezni. Eszerint az előkészítési szakaszban az ajánlattevő az érdeklődését digitálisan jelzi (azaz a megfelelő EKR lapon az érdeklődés jelzésére szolgáló gombot megnyomja), majd ajánlatát is digitálisan feltöltve teszi meg. Fontos odafigyelni hogy az EKR rendszer csak a jogosultaknak teszi lehetővé a jelentkezést. Ajánlatevőként szükséges a megfelelő jogosultság szervezeti taghoz rendelése (egyéb estben az érdeklődés jelzése gomb
nem jelenik meg). 

Hogyan változnak az eljárások az új kbt.-ben?

Az eljárások nem változtak meg a korábbi közbeszerzési törvényhez képest. Továbbra is az ismert uniós és nemzeti eljárásrend működik. A nemzeti eljárásrendben használt ún. összefoglaló tájékoztatást (kbt. 113 §) a 2018-as közbeszerzési törvény is megtartotta. 
 

Hogyan történik az áttérés a korábbi rendszerből?

Az áttérésről a hatályos közbeszerzési törvény is rendelkezik, azonban a korábbi rendszerben megindított eljárásokat egy kormányrendelet értelmében az új EKR rendszerben kell folytatni.  Azok az ajánlattevők, akik 2017-ben még az ún. KBA rendszerében jelentkeztek Összefoglaló tájékoztatásra már az új EKR rendszerben kell, hogy folytassák az eljárást. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az ajánlatkérő az ajánlattételi felhívást már az EKR rendszeren belül tudja megküldeni azoknak az ajánlattevőknek, akik még a korábbi rendszerben e-mailben jelezték érdeklődésüket. Amennyiben Ön érintett ilyen esetben, javasoljuk, hogy minél hamarabb végezze el az EKR-ben történő regisztrációt, így az ajánlatkérő megtalálja az Ön cégét a rendszerben. Érdemes tájékozódni az ajánlatkérőnél, hogy adott eljárást hogyan kívánja folytatni. 
 

Változik a tender-értesítő az új kbt. miatt?

A tender értesítő továbbra is minden nyilvános közbeszerzési hirdetményt gyűjt és szortíroz annak érdekében, hogy ügyfeleink a leghamarabb értesüljenek a releváns felhívásokról. Azoknál a hirdetményeknél, ahol Önnek az EKR rendszerben kell jelentkezni, link és leírás segíti majd az eligazodást. Mivel az EKR rendszer nem szortírozza a tendereket, és számos esetben minimális adattartalommal indít el egy kiírást a tender-értesítő csapat továbbra is dúsítja az adatokat, és megfelelő kategóriákba sorolja, hogy Ön biztosan minden releváns kiírást megkapjon. Tekintse mega a tender-értesítő különböző szolgáltatásait: Szolgálatások

A hatályos közbeszerzési törvény 2018-ban: 

 

Teszteljen most

 


A tender-ertesito.hu nem felelős a linkelt oldalakon megjelenő tartalmakért.