Kapcsolat

Minőségi szempontok alkalmazása a nyertes ajánlat kiválasztásánál

03. október 2017
A közbeszerzések területén jól ismert értékelési szempontok az utóbbi időben gyökeresen megváltoztak. Míg pár éve az ár ill. költség szerint legelőnyösebb érvényes ajánlat kiválasztása volt a közbeszerzési eljárások célja, azóta az Európai Unió és így Magyarország is azt az iránylevet alkalmazza, amely szerint a legjobb ár-minőség arány alapján célszerű az ajánlatokat rangsorolni.

Az ajánlattevők szempontjából nagyobb felkészülést igényel ez a fajta rendszer hiszen az ajánlatkérő súlyozással szabhatja meg azokat a minőségi szempontokat, ami alapján a nyertes ajánlatot kiválasztja. És bár ezek a szempontok az irányelv utasításainak megfelelően objektívek és versenyt nem korlátozók kell, hogy legyen, mégis sokszor nehezen érthetőek és alkalmazhatóak az ajánlattevői oldalon. A minőségi szempontok jelenthetnek iparági sajátosságot vagy más egyedi követelményt, de az irányelv kiköti, hogy minden esetben a minőségi szempontok mellett legalább egy ár vagy költségelemet is tartalmazni kell az ajánlattételi felhívásnak.

Ajánlattevőként érdemes megismerni milyen elvek alapján határozzák meg az ajánlatkérők ezeket az értékelési szempontokat és súlyszámokat, illetve, hogy ezek mikor elfogadhatók vagy kifogásolhatók egyes eljárásokban.
 

A Közbeszerzési Hatóság ehhez készített újmutatóját a Hatóság honlapján találja az alábbi linken: A Közbeszerzési Hatóság útmutatója a nyertes ajánlattevő kiválasztására szolgáló értékelési szempontrendszer alkalmazásáról
 

A tender-ertesito.hu nem felelős a linkelt oldalakon megjelenő tartalmakért.