Kapcsolat

A közbeszerzésről egyszerűen II

26. november 2018

Korábbi cikkünket folytatva összegyűjtöttük az első lépéseket a közbeszerzések rendszerének megismeréséhez. A folytatásban találhatja a közbeszerzések alapfogalmait amikkel mindenképpen érdemes megismerkednie.
 

Alapfogalmak a közbeszerzésben: 

Szereplők:

A közbeszerzéseknek több szereplője van, de minden esetben van egy ajánlatkérő (lehet több ajánlatkérő közös ajánlati felhívása), és ajánlattevők.
Ajánlatkérő: (más néven kiíró) Az a szervezet ami a beszerzési eljárást megindítja, azaz ajánlatot kér áru vagy szolgáltatás beszerzésére, építésre.
Ajánlattevő: Az a természetes vagy jogi személy aki ajánlatot nyújt be a meghirdetett ajánlattételi felhívásra.
 

Az eljárásrend:

A közbeszerzéseket nemzeti vagy uniós eljárásrendben folytatják le. Az eljárásrendet alapvetően az határozza meg, hogy a beszerzés becsült értéke mekkora. A nemzeti eljárásrend alacsonyabb értékű beszerzésekre vonatkozik, míg az uniós magasabb becsült értékű beszerzés esetén alkalmazandó. 

Nemzeti eljárásrend: Amennyiben egy közbeszerzés becsült értéke eléri a 15 millió forintot (árubeszerzés vagy szolgáltatás megrendelése esetén, illetve a 25 millió forintot építési beruházás esetén) úgy nemzeti eljárásrendben folytatják le a közbeszerzést.* (A határértékek építési koncesszió esetében: 100 millió forint; szolgáltatási koncesszió esetében: 30 millió forint).
A nemzeti eljárásrend szerint az ajánlatkérő ún. Összefoglaló tájékoztatással hirdeti meg beszerzési szándékát ami alapján a potenciális ajánlattevők érdeklődésüket jelezhetik. Az ajánlattételi felhívást azok az érdeklődők kapják meg akik a megadott határidőn belül jelezték érdeklődésüket. 

Uniós eljárásrend: Abban az esetben ha a közbeszerzés becsült értéke árubeszerzés és szolgáltatás megrendelés esetében eléri a 144 000 eurót, illetve építési beruházás esetén eléri az 5 548 000 eurót úgy uniós eljárásrend szerint kell lefolytatni a közbeszerzést.* 
Az uniós eljárásrendben a közbeszédes ajánlattételi felhívással indul amit az EU összes nyelvére lefordítanak, és az unió elektronikus közbeszerzési rendszerében (TED) megjelentetnek. Az uniós eljárásrend minden EU tagországra érvényes azaz a megfelelő értékhatár felett a külföldi közbeszerzések megjelennek magyar nyelven is a TED rendszerében. 
 

TIPP: a tender-értesítő előfizetőjeként Önnek lehetősége van eljárásrend, illetve becsült érték alapján szortírozott ajánlatokat kapni, így időt spórolhat meg és könnyebben elkészítheti ajánlatát. 
 


Érdeklődés jelzése és jelentkezés az ajánlati felhívásokra

Magyarországon 2018-ben került bevezetésre az ún. EKR azaz elektronikus közbeszerzési rendszer. Minden olyan eljárás esetén, ahol az ajánlatkérő magyar, az EKR rendszerén belül kell jelentkezni, illetve a későbbiekben ajánlatot tenni a közbeszerzésre. 
 

TIPP: a tender-értesítőkben minden esetben, ahol Önnek az EKR rendszerében kell jelentkeznie a megfelelő linket megtalálja a leírásban.
 


Regisztráció az EKR rendszerben

Első lépésként minden érdeklődő ajánlattevő számára a legfontosabb, hogy az EKR rendszerben regisztrálja magát illetve a megfelelő jogosultságokkal rendelkezzen ugyanis ezek hiányában nem fogja tudni megjeleníteni az eljáráshoz tartozó érdeklődési és jelentkezési lehetőséget. A regisztráció mentét és a jogosultságok kiválasztásához tartozó útmutatónkat itt találja: EKR jogosultságok 

* Az eljárásrendekhez tartozó értékhatárok egyszerűsített kivonatát találhatja itt. A nemzeti közbeszerzési értékhatárok szempontjából megkülönböztetünk klasszikus ajánlatkérőket és közszolgáltatókat, illetve az uniós eljárásrendben különböző ajánlatkérőket nevez meg a törvény, az alábbiak szerint:

Nemzeti eljárásrend:
Klasszikus ajánlatkérők:
 • árubeszerzés esetében: 15 millió forint;
 • építési beruházás esetében: 25 millió forint;
 • építési koncesszió esetében: 100 millió forint;
 • szolgáltatás megrendelése esetében: 15 millió forint;
 • szolgáltatási koncesszió esetében: 30 millió forint.
 Közszolgáltatók:
 • árubeszerzés esetében: 50 millió forint;
 • építési beruházás esetében: 100 millió forint;
 • építési koncesszió esetében: 200 millió forint;
 • szolgáltatás megrendelése esetében: 50 millió forint;
 • szolgáltatási koncesszió esetében: 100 millió forint.
Uniós eljárásrend:
Klasszikus ajánlatkérők:
 • árubeszerzés és szolgáltatás megrendelés esetében, Kbt. 5.§ (1) bekezdés a) és b) pont szerinti ajánlatkérők: 144.000 euró.
 • árubeszerzés és szolgáltatás megrendelés esetében, Kbt. 5.§ (1) bekezdés a) és b) pontján kívüli ajánlatkérők: 221.000 euró.
 • a Kbt. 5. §-a szerinti valamennyi ajánlatkérő esetében, ha a beszerzés tárgya a Kbt. 3. mellékletében szereplő szociális és egyéb szolgáltatás 750 000 euró.
 • építési beruházás esetében: 5.548.000 euró.
 • építési és szolgáltatási koncesszió esetén: 5.548.000 euró.


 
 

A tender-ertesito.hu nem felelős a linkelt oldalakon megjelenő tartalmakért.