Kapcsolat

A közbeszerzésről egyszerűen I

25. szeptember 2018


A közbeszerzésről egyszerűen I.

Számos megkeresés érkezik hozzánk olyan a közbeszerzések iránt érdeklődő cégektől, amik még nem vettek részt közbeszerzési eljárásban. Az alábbi cikkben az ilyen cégeknek és ott dolgozóknak kívánunk segítséget nyújtani, hogy megtegyék az első lépéseket, és könnyebben eligazodjanak a közbeszerzések világában.

A tender-értesítő olyan információs szolgáltatás, ami a rengeteg közbeszerzési adatot kiválogatva és rendszerezve teszi elérhetővé az érdeklődők számára, ezzel segítve az eligazodást a közbeszerzési eljárások között. Szolgáltatásunk legfontosabb eleme az értesítő funkció, amivel az Önnek és cégének fontos beszerzési eljárásról azonnal értesülhet. Bár nem kínálunk tanácsadást az egyes közbeszerzési eljárásokkal kapcsolatban, 10 év tapasztalatával összegyűjtöttünk pár hasznos tanácsot hogyan érdemes elindulni a közbeszerzések megismerésében.
 

Tanácsok és tippek:

Miért érdemes közbeszerzésen indulni?

A közbeszerzések speciális helyet foglalnak el a beszerzések között hiszen az eljárások törvényileg szabályozottak. Ez a szabályozottság előny és egyben hátrány is. Előny mivel előre ismert szabályok alapján történik a nyertes kiválasztása, illetve ezek a szabályok védik az eljárás minden szereplőjét. Hátrány azonban mivel az eljárások a szabályozás miatt gyakran hosszadalmasok és nehézkesek, adminisztratív teherrel járnak. Mindezeket figyelembe véve közbeszerzésen részt venni nagy lehetőséget jelent egy gazdasági társaság vagy vállalkozó számára mivel egy új, nagy volumenű és kiegyensúlyozott értékesítési csatornát nyithat meg amiből hosszú távon profitálhat. 2017-ben összesen 3 629,9 Mrd forint volt a realizált közbeszerzések összértéke.
 

Mi a közbeszerzés, és a privát beszerzés?

A tender-ertesito.hu honlapon, illetve az értesítőkben vegyesen találhat közbeszerzéseket és ún. privát vagy magán beszerzéseket. Közbeszerzésnek nevezzük azokat a beszerzéseket, amelyeket olyan cégek, társaságok írnak ki amelyek a közbeszerzési törvény hatálya alá tartoznak, és a beszerzés becsült értéke eléri a törvényben meghatározott értéket. Privát vagy magán jellegű beszerzésnek olyan beszerzéseket nevezünk, amelyek nem a törvény által szabályozottak. A kiíró vagy ajánlatkérő ebben az esetben lehet magán vállalkozás, vagy olyan társaság, amelyre vonatkozik bár a közbeszerzési törvény, de az adott beszerzése becsült értéke nem éri el a közbeszerzési értékhatárt. Ezeket a beszerzéseket általában értékhatár alatti beszerzésnek is nevezzük. 
 

TIPP: A tender-értesítőkben legegyszerűbben a formája alapján tudja megkülönböztetni a közbeszerzéseket a privát beszerzésektől. A közbeszerzések teljes szövege formailag megegyező, és mindig talál benne hivatkozást a közbeszerzési törvényre (kbt.-re). Előfizetőként lehetősége van kérni, hogy külön e-mailben kapja a privát kiírásokat. 
 
 

Honnan lehet tudni, hogy érdemes e közbeszerzéseken indulnia egy cégnek?

Alapvetően bármely cégnek érdemes megvizsgálni a közbeszerzési pályázatokat, mint értékesítési lehetőség, de elsőként érdemes megtekinteni milyen kiírások voltak az elmúlt időszakban, és milyen eredménnyel zárultak. A tender-értesítőkben sorra veheti, hogy milyen cégek nyertek el közbeszerzést, azaz milyen terméket vagy szolgáltatást adnak el, milyen értékben. Ez alapján meg tudja állapítani, hogy a kiírások volumene, és tartalma megfelelő e az Ön cégének. 
 

TIPP: A tender-értesítő előfizetőjeként Önnek lehetősége van visszamenőleg lehívni az eredményeket táblázat formájában így könnyebben áttekinthetőek az adatok.  
 

A tender-ertesito.hu nem felelős a linkelt oldalakon megjelenő tartalmakért.