Kapcsolat

Részajánlattételi lehetőségek

25. március 2019

Érdemes rá odafigyelni: Részajánlattétel a közbeszerzésekben

A közbeszerzések területén jártasak számára ismerős fogalom a részajánlattétel vagyis a részekre történő ajánlattétel lehetősége egy közbeszerzési eljáráson belül. Az ilyen esetekben az ajánlattevőknek lehetőségük van a közbeszerzés különböző részeire ajánlatot benyújtaniuk. A részajánlattétel szabályait a közbeszerzésekről szóló 2015. évi CXLIII. törvény (a továbbiakban: Kbt.) 61. § (4)-(5) bekezdése tartalmazza.
 

Kisvállalkozásokra szabva

A részajánlattétel lehetősége különösen fontos a kis és középvállakozások számára, hiszen ezzel a gyakorlattal egy több milliárdos beruházás kisebb, a vállalkozás kapacitásának megfelelő részére tehetnek ajánlatot. A részajánlattétel lehetőségével, illetve az ahhoz kapcsolódó szabályok kialakításánál a jogalkotó törekvése a kis és közpvállalkozások lehetőségeinek növelése volt. 


Mikor lehet részajánlatot tenni?

A közbeszerzési törvény rendelkezése alapján a kiírónak lehetősége van, de nem kötelező részajánlattételi lehetőséget biztosítani. Amennyiben nem biztosítja ennek lehetőségét úgy annak okát meg a hirdetményben feltűntetve meg kell indokolni. A részajánlat lehetőségét a törvény szerint a beszerzés tárgya és jellege határozza meg.  Az ajánlatkérőnek azt kell megvizsgálnia, hogy a „gazdasági, műszaki és minőségi szempontok miatt nem ésszerűtlen-e az egyes részekre adott esetben különböző gazdasági szereplőkkel, több szerződést kötni.”  

 

TIPP: Hol találjuk a részajánlattételre vonatkozó információt a kirásokban?

Az uniós eljárásrendben megjelenő kiírások esetén a szövegezésben az alábbi szakaszban található erre vonatkozó információ: II.1.6) Részekre vonatkozó információk. A nemzeti eljárásrendben az ún. összefoglaló tájékoztatás esetén azonban nem található ilyen szakasz. A Közbeszerzési Hatóság állásfoglalása alapján a részajánlattétel lehetőségét ettől függetlenül a kiírónak ebben az esetben is meg kell szabnia, és azt a VI.1.2 További információk pontjában kell feltüntetnie.   
 


 

A tender-ertesito.hu nem felelős a linkelt oldalakon megjelenő tartalmakért.